Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Book tour: Ψευδαισθήσεις

Book tour & Giveaway: «Ψευδαισθήσεις» της Φρειδερίκης Μαρμαρίδου από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη συνεργασία του @fancyowl.gr με την Φρειδερίκη Μαρμαρίδου για την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Ονομάζομαι Φρειδερίκη Μαρμαρίδου και είμαι φοιτήτρια Φιλολογίας. Έχοντας όνειρο να ασχοληθώ με τη συγγραφή και να εργαστώ στον εκδοτικό τομέα, ξεκίνησα από έφηβη να γράφω ποιήματα και μικρές ιστορίες. Με το πέρασμα του χρόνου τα ποιήματα μαζεύονταν και συγκέντρωσαν αναμνήσεις, συναισθήματα, συζητήσεις με τον εαυτό μου. Έκανα αρκετές προσπάθειες να γίνουν αυτά, μια ποιητική συλλογή και εν τέλει το κατάφερα. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή, ονομάζεται «Ψευδαισθήσεις» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη καθώς αυτό το μικρό βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι σε τέσσερα από τα χρόνια της εφηβείας μου και όσα έζησα εν τω μεταξύ. Αντιπροσωπεύει την αθωότητα, την προσωπική ωρίμανση και εξέλιξη με έναν ιδιαίτερο και ποιητικό τρόπο μέσα από δοκιμασίες με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Ο τίτλος του, «Ψευδαισθήσεις», αποτυπώνει το κύριο θέμα αυτών. Το πως, σε αυτή την ηλικία, μπερδεύεις, εξιδανικεύεις, ωραιοποιείς και δραματοποιείς κάποιες καταστάσεις, ενώ είναι τελείως διαφορετικές. Αναζητάς κάτι άλλο και σου εμφανίζεται κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, όχι με την αρνητική έννοια μα με τη θετική. Μέσα από το καθετί μαθαίνεις και εν τέλει όλα σου είναι χρήσιμα. Ευελπιστώ οι αναγνώστες να το αγαπήσουν και να βρουν κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά με τα οποία ταυτίζονται και αυτοί. Να θέσουν ερωτήσεις στον εαυτό τους. Να δουν τα ποιήματα με τη δική τους ματιά και να τα ερμηνεύσουν μέσα από τη δική τους ζωή.


Τι είπε η συγγραφέας στους bookstagrammers/book bloggers!


 Authoring Melodies: Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο της ποίησης;

ΦΜ: Ήταν πολύ αυθόρμητο, πολύ φυσικό, πολύ γρήγορο και νομίζω με το «πολύ» απαντάω και στο δεύτερο ερώτημα σου υπονοώντας το συναίσθημα. Ξεκίνησα να γράφω από το γυμνάσιο σε ένα τετράδιο και στην ουσία η συλλογή που διαβάζεται περιέχει μέσα ποιήματα σχεδόν έξι χρόνων. Ήταν σαν ημερολόγιο για μένα, οπότε σίγουρα είναι κάτι δίπλα προσωπικό. Και αυτό διότι μέσα από τα ποιήματα μου εξέφραζα αυτό που ένιωθα, που ήθελα να αλλάξω, να νιώθω και οτιδήποτε άλλο. Ήταν απλά πηγαίο.

z.i.z.e.t : Η λέξη «ψευδαίσθηση» κουβαλά ένα αρνητικό φορτίο. Ανάλογο του τίτλου του είναι το περιεχόμενο της συλλογής ή τυλίγεται με ένα θετικό πέπλο;

ΦΜ: Σίγουρα το πέπλο θα έλεγα πως είναι θετικό. Όντας έφηβη, πολλές φορές βλέπεις τα πράγματα υπερβολικά, πιο έντονα, πιο συναισθηματικά από ότι είναι στη πραγματικότητα. Κάποιες καταστάσεις τις παίρνεις πιο προσωπικά. Αυτό όμως, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν ισχύει. Οπότε γι’ αυτό και ο τίτλος «Ψευδαισθήσεις» ήθελα να δηλώσω πως όταν συμβαίνει μια κατάσταση αλλιώς την αντιλαμβάνεται μια έφηβη, όπως εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση και αλλιώς είναι ρελαστικά. Με λίγο παραπάνω αυτοπεποίθηση, σίγουρα θα το θεωρήσω έξυπνη και πετυχημένη κίνηση μιας και η λέξη περιέχεται τόσο στο όλο νόημα της ποιητικής συλλογής, όσο και σε αρκετά ποιήματα. Επίσης όπως προανέφερα, το πέπλο είναι θετικό, καθώς είναι ένα πέπλο ανεμελιάς, αθωότητας, αγνότητας. Σίγουρα κάτι που λείπει από έναν ενήλικα σε μεγάλο ποσοστό. Και αυτό ήθελα να προσφέρω εκδίδοντας αυτή τη συλλογή. 

Penguin_the_reviewer: Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του ανθρώπου; Υπάρχει τρόπος ο άνθρωπος να ξεφύγει απ’ αυτές;

ΦΜ: Χμμ, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα έλεγα ότι είναι το γεγονός πως θεωρεί πολλά πράγματα, δεδομένα. Μια τεράστια ψευδαίσθηση, ότι όλοι θα είναι πάντα δίπλα σου, όλοι θα σε αγαπάνε, το σπίτι σου θα βρίσκεται πάντα εκεί όπου είναι και θα είναι δικό σου. Μεγάλο λάθος. Καθημερινά πρέπει να παλεύεις γι’αυτα που αγαπάς και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην χάσεις ποτέ και την ποιότητα σου, τα δικά σου «πιστεύω», να μην αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Και αν το δώσεις εκεί όπου πραγματικά αξίζει, αυτό που θα πάρεις σίγουρα θα είναι διπλό. Θεωρώ πως όλη αυτή η αδράνεια και η αδιαφορία πηγάζει από το γεγονός πως θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. Πάντα υπάρχει τρόπος για όλα. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Στο χέρι μας είναι. Ξεκινάς από τα μικρά και ύστερα φτάνεις και στα μεγάλα. 

Justbeegr: Γιατί ονόμασες την συλλογή σου «ψευδαισθήσεις»;

ΦΜ: Γράφοντας την, όταν ήμουν ακόμη έφηβη, πολλά γεγονότα τα έπαιρνα πιο προσωπικά, πιο συναισθηματικά από ότι έπρεπε. Τα αντιλαμβανόμουν με έναν υπερβολικό τρόπο από ότι ήταν στη πραγματικότητα. Οπότε, αυτό με οδήγησε να δώσω και αυτόν τον τίτλο. Η αντίθεση της πραγματικότητας και του μυαλού μου, οδηγούσε σε ψευδαισθήσεις, που σαν λέξη υπάρχει σε αρκετά ποιήματα, οπότε θεώρησα ότι ήταν μια έξυπνη κίνηση να ονομάστηκε και έτσι η συλλογή.

insatiablereadings: Η ποίηση ήταν για σένα ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων σου, που ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να μοιραστείς αυτή σου την αγάπη με τον περίγυρό σου σε εκείνη την ηλικία; Θεωρείς πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύπτει επαρκώς το κομμάτι της λογοτεχνίας στα σχολεία και γιατί;

ΦΜ: Θα σου πω το εξής : διάβασε το έργο μου, εξήγησε το όπως θες, αλλά την άποψη μου γι αυτό δεν θα μου την αλλάξεις. Ακούγεται λίγο εγωιστικό, αλλά πια μητέρα, αλλάζει την άποψη της για το παιδί της, επειδή κάποιος το είπε ανίδεο; Ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά θα αναφέρω πως κάνεις από την οικογένεια μου δεν είχε διαβάσει κάποιο ποίημα πριν εκδοθεί το βιβλίο. Όσο αστείο και αν ακούγεται, έτσι ακριβώς έγινε. Ακόμα και οι δικοί μου άνθρωποι, έμαθαν τι ποιήματα περιέχει η συλλογή, μαζί με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες. Εγώ έκανα ένα από τα όνειρα μου πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα το αντιληφθεί διαφορετικά και θα λάβει από το βιβλίο αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Το εκπαιδευτικό σύστημα, βεβαίως και δεν καλύπτει επαρκώς το κομμάτι της λογοτεχνίας. Υπάρχει άπειρες πλευρές αυτού του τομέα της ιστορίας που τα παιδιά είτε δεν θα ανακαλύψουν ποτέ, είτε θα ανακαλύψουν μόνα τους διαβάζοντας, είτε από το πανεπιστήμιο, αν επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό. Κρίμα όμως, γιατί σίγουρα η λογοτεχνία εκτός από γνώση της οποίας πρέπει να έχουν τα παιδιά, διαπλάθει χαρακτήρα και προσφέρει αξίες που δεν θα τις λάβουν από κάπου αλλού. 

bookellenic: Τι θα συμβουλεύεις όλους τους εν δυνάμει συγγραφείς σχετικά με τη συγγραφή/έκδοση;

ΦΜ: Δεν είμαι πάρα υποστηρικτική και θετική στο να ασχοληθεί κάποιος με τη συγγραφή και να κάνει αυτό που νιώθει. Κάθε του έργο, από τη στιγμή που το αγαπάει, αξίζει να αγαπηθεί και από αυτόν που θα το επεξεργαστεί και από αυτούς που θα το διαβάσουν. Με όσα ισχύουν στη σημερινή εποχή, δυστυχώς πρέπει να προσέχει πολύ, διότι όλοι κοιτάνε πλέον το οικονομικό όφελος και πως θα το εκμεταλλευτούν. Θέλει πολλή προσοχή, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Σίγουρα πρέπει να είναι προετοιμασμένος πριν δώσει το έργο του και να έχει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα


Επισκεφτείτε το προφίλ της @ikaria_books_and_chocolate στο Instagram https://www.instagram.com/ikaria_books_and_chocolate/?hl=el για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό και να κερδίσετε ένα αντίτυπο της ποιητικής συλλογής της Φρειδερίκης Μαρμαρίδου «Ψευδαισθήσεις» καθώς και μία συλλεκτική θήκη βιβλίου από το @fancyowl.gr https://www.instagram.com/fancyowl.gr/?hl=el

Μπορείτε επίσης, να ακολουθήσετε την ίδια τη συγγραφέα:

https://www.instagram.com/_iasmos/?hl=el

καθώς και τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία τους νέα:

https://www.instagram.com/protypes_ekdoseis_pigi/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: