Όλοι πιθανώς γνωρίζουν την Κίρκη, την μάγισσα κόρη του Ήλιου που μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια και τους κράτησε στο νησί της για έναν χρόνο. Ποιος όμως γνωρίζει πραγματικά την ιστορία της; Έπειτα από μια αιωνιότητα, η Κίρκη αποκτά επιτέλους τη δική της φωνή μέσα από το έργο της Madeline Miller και, μας μιλάει για τη ζωή της.
Παρά την αρχαιότητα της ύπαρξης της, η Κίρκη είναι ένα πρόσωπο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί η κάθε σύγχρονη γυναίκα αλλά και να εμπνευστεί από αυτή. Διότι, η Κίρκη είναι μια γυναίκα που έζησε σε μια απόλυτα ανδροκρατούμενη εποχή, πλήρως εξαρτημένη από τους άνδρες και τις ισχυρές παρουσίες της ζωής της καθώς δεν είχε ούτε την ομορφιά που χαρακτηρίζει της νύμφες και αποτελεί την πηγή της κοινωνικής τους επιρροής και καταξίωσης, ούτε τη δύναμη του πατέρα της. Ήταν λοιπόν, καταδικασμένη να ζει στην αφάνεια. Οι γονείς και τα αδέρφια της την περιφρονούσαν ενώ οι υπόλοιπες θεότητες την αγνοούσαν.
Αυτή η πρώιμη φάση της ζωής της, γέμισε την καρδιά της με στενοχώρια και πικρία. Έτρεχε καθημερινά σε έναν αγώνα για να κερδίσει λίγη αγάπη αλλά το μόνο που της έμενε ήταν απόρριψη και χλευασμός. Η συσσώρευση τόσο έντονων και αρνητικών συναισθημάτων οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την εξορία της. Εκεί, έχει να παλέψει με τη μοναχικότητα και το θυμό της απέναντι στους θεούς.

Όμως η Κίρκη δεν παραδίδεται!
Στους αιώνες της εξορίας της, πέφτει και σηκώνεται ξανά και ξανά, παλεύει με τη σκοτεινή της πλευρά, εξελίσσεται, γίνεται πιο δυνατή, ωριμάζει. Αποκτά πίστη στον εαυτό της και στις δυνάμεις της. Από άβουλη, ασήμαντη και πειθήνια νύμφη, μεταμορφώνεται σε μια ισχυρή γυναίκα, που αγωνίζεται για ό,τι αγαπάει και δεν φοβάται να τα βάλει ακόμα και με τους ισχυρότερους των θεών.
Με αριστουργηματική αφήγηση που δεν χαρακτηρίζεται από μακρηγορίες και υπερβολές, η Miller μένει πιστή στις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα, μέσα σε ένα έντονο συναισθηματικό κλίμα.
Βαθμός: 5/5